Tänk vilket stort urval det finns av notböcker för piano på nätet nu för tiden. Annat var det när jag själv växte upp utan datorer på 80-talet. Då gick man till en fysisk butik för att köpa notböcker och annat som behövdes när jag spelade piano. Det fanns inga noter du kunde kopiera från internet, eller lyssna på pianospelanden på Youtube. Eller för den delen, ta piano lektioner online! Det är helt otroligt vilket utbud av allt mellan himmel och jord man kan finna på internet 2022. Tänk om jag hade haft dessa förutsättningarna när jag växte upp och tog pianolektioner.

Handla notböcker för piano

Jag kommer ihåg när min mamma åkte med mig in till stan för att handla notböcker. Första gången vi besökte musikaffären var när jag spelade blockflöjt och lärde mig noter från början. Det var så spännande minns jag, att lära sig noter och första gångerna jag spelade något som faktiskt liknade en låt (eller nja, kanske inte en låt) och mamma var så stolt över att det faktiskt lät något annat än två olika tonlägen. Jag vill minnas att boken hette ”Hejsan Petronella” eller i alla fall något med Petronella, eller så var det ett litet stycke med noter som hette så.

Piano i skolan

Jag hade tur som fick chansen att spela piano i skolan, under min skolgång. Man fick inte alltid välja exakt det man ville har jag för mig, men det gick säkert i någon slags turordning från och med årskurs 4 eller nåt. Första året spelade jag som sagt blockflöjt och jag tror att det var där alla fick börja för att lära sig att spela efter noter. Men därefter fick jag mitt förstaval som var piano. Många ville lära sig att spela gitarr för det var på modet då, men inte jag. Så jag spelade piano i några år till jag tyckte det var tråkigt.